bestaanszekerheid
“Bestaanszekerheid” is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp. Vooral in een politieke context. Als het gaat om werken in loondienst, dan is een ‘vast’ contract het uitgangspunt.
vast contract
Oftewel, er wordt van uitgegaan dat contractspartijen met elkaar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben gesloten als niet uitdrukkelijk iets anders is overeengekomen. Een ‘vast’ contract geeft enige mate van zekerheid over het besteedbaar inkomen. Inkomenszekerheid is nauw verbonden met, en is voor velen wellicht een belangrijke voorwaarde voor bestaanszekerheid.
arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd
Het is echter ook nog steeds mogelijk om arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan, die (althans in beginsel) van rechtswege eindigen op de overeengekomen einddatum. Maar de mogelijkheden daarvoor zijn wettelijk enigszins beperkt én er gelden enkele bijzondere regels voor.
Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan heb je er groot belang bij om vroegtijdig te weten of je werkgever daarna nog plannen met je heeft. Of je werkgever de arbeidsovereenkomst met jou na afloop wil verlengen. En zo ja, onder welke voorwaarden. Je wilt immers wel de mogelijkheid hebben om je voor te bereiden op een eventuele achteruitgang in inkomen. Door uit te kijken naar een andere baan en te solliciteren.
aanzegplicht
Je werkgever heeft de wettelijke verplichting om je uiterlijk één maand voor de overeengekomen einddatum te informeren over wat hij met je voor heeft.
Hij moet je namelijk schriftelijk:
– laten weten óf hij de arbeidsovereenkomst met jou na afloop al dan niet wil voortzetten; en
– bij voorzetting, je laten weten onder welke voorwaarden hij dat zou willen doen.
Doet een werkgever dat ‘geheel niet’ of ‘niet tijdig’ dan is hij aan jou een vergoeding in geld schuldig. Die vergoeding is gelijk aan één maandloon. Of, in het geval van jou ‘niet tijdig’ inlichten, een evenredig deel daarvan.
Let op:
Dit artikel is slechts een globale weergave. En de regeling kent bovendien hierboven niet besproken uitzonderingen. Neem dus voor advies op maat altijd contact met ons op.