goede vakmensen nodig?

goed personeel is moeilijk te vinden

Veel bedrijven zijn naarstig op zoek naar vakmensen. En dat is in de praktijk soms best lastig. Hoe vaak zie je niet een auto voorbij komen met daarop de tekst: “collega’s gezocht”? Mensen die bekwaam zijn voor het werk dat er ligt en die ook nog echt willen werken. Ze zijn tegenwoordig soms maar wat moeilijk te vinden, zo lijkt het.

Een veelgehoord geluid is dat bedrijven niet of maar moeilijk aan voldoende gemotiveerd en vakbekwaam personeel kunnen komen.  Personeel dat het werk kan en ook wil doen. Het gaat hier om heel veel, zo niet vrijwel alle sectoren. Er is kennelijk overal wel een grote behoefte aan echte vakmensen.

Vooral als de agenda’s met afspraken en de orderportefeuilles vollopen. Dan is de nood het hoogst, nijpend en soms zelfs bijna voelbaar. Hoe kun je als ondernemer nog op tijd je klanten bedienen als het ervoor benodigde personeel ontbreekt?

stagiaires, vakmensen in spé

Merkwaardig genoeg blijkt het voor veel mensen die een beroeps- of vakopleiding volgen elk jaar weer moeilijk een stageplek te vinden. Dat is eigenlijk heel vreemd, onbegrijpelijk en moeilijk te volgen. Stagiaires kunnen, zoals je hierna wel zult zien, veel meerwaarde hebben voor een bedrijf.

Als je nieuwe medewerkers nog enigszins naar jouw ideaalbeeld zou willen kunnen vormen, “kneden” en opleiden tot goede, vakbekwame arbeidskrachten. En ze tegelijkertijd een goede arbeidsethos wil bijbrengen. Dan kun je er niet vroeg genoeg bijzijn om daar als onderwijsinstelling en ook als  stagebedrijf gezamenlijk hard mee aan de slag te gaan.

Je zou kunnen overwegen om als bedrijf ’n samenwerkingsverband aan te gaan met een onderwijsinstelling. Of op een vrijblijvender manier, ad hoc, contact zoeken met zo’n school en die stageplaatsen aanbieden. Bijvoorbeeld in het kader van een BBL-opleiding.

stagevergoeding is geen loon

De insteek van een ‘stage’ is: in het kader van een opleiding -onder min of meer intensieve begeleiding- kennis, ervaring en vaardigheden opdoen. Stagiaires kunnen en mogen om die reden doorgaans niet als volwaardige arbeidskrachten worden beschouwd.

Een eventuele stagevergoeding wordt, althans voor het arbeidsrecht, meestal ook niet gezien als loon. (Hoe de fiscus daar tegenaan kijkt en mee omgaat is weer een heel ander verhaal, dat hier niet aan de orde is.) Een eventuele stagevergoeding is (in het arbeidsrecht) geen ‘loon’ in die zin dat het geen tegenprestatie is voor ‘arbeid’. Daarom zal er in de regel geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. (Uitzonderingen daarop zijn in de praktijk evenwel mogelijk.)

Omdat er geen sprake is van ‘arbeid’ maar van ‘lering trekken, kennis vergaren en ervaringen opdoen’ en geen ‘loon’, kan het ook niet gaan om: het gedurende zekere tijd in dienst van een ander arbeid verrichten tegen loon in de zin van artikel 7:610 BW.

ketenregeling

Bovendien is de elders op deze site beschreven ‘ketenregeling’ niet van toepassing op stageperiodes.

pr

Stageplaatsen aanbieden kan bijdragen aan je (naams- of product)bekendheid en een positieve uitstraling geven aan een bedrijf of product/dienst bij het grote publiek. Het is een goede, positieve manier om een bedrijf onder de aandacht te brengen en jezelf of je producten/diensten te promoten. Het is ook een goede manier van relaties en netwerken opbouwen en ertoe bijdragen dat het onderwijs beter aansluit op de eisen die in het bedrijfsleven aan het personeel worden gesteld. Én dat de theorie beter aansluit op de praktijk. Daarnaast kunnen er langdurende zakelijke relaties en geheel onverwachts ook heel mooie zakelijke kansen uit voortkomen.

talent aan je binden

Bovendien ben je met een bedrijf als eerste in beeld om eventuele talenten onder de stagiaires, de vakmensen in spé, in een heel vroeg stadium aan jouw onderneming te binden. Jouw bedrijf is voor henkies de echte vakmensen ertussen uit en neem ze aan het portaal naar: de eerste toegang tot het echte werk, de arbeidsmarkt. Je hebt als potentiële werkgever als het ware de eerste keus uit het vele talent dat op het punt staat de opleiding te verlaten. Door stagiaires te enthousiasmeren voor het vak en hen te begeleiden/coachen bij hun persoonlijke professionele ontwikkeling, bouw je tegelijkertijd een persoonlijke professionele relatie op. Je bent dan behalve begeleider en mede-opleider tevens een soort van ‘talentscout’. En als je het goed doet dan ben je spekkoper.

 

Let op!  

Dit artikel is slechts een globale weergave waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Neem dus voor advies-op-maat altijd contact met ons op.